Dana 13.04.2022. je u prostorijama Pravnog fakulteta upriličena simulacija suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava a u okviru završne ceremonije zatvaranja projekta Pravna klinika iz okolišnog prava. Projekat je implementiralo ELSA Zenica u saradnji sa Pravnim fakultetom a uz finansijsku podršku Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK i kompanije Vispak d.d. Visoko.

U uvodnom dijelu svečanosti prisutnima se obratio prof.dr.sc. Enes Bikić, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Zenici, prof.dr.sc. Aida Mulalić, prodekanesa za nastavu i studentska pitanja Pravnog fakulteta u Zenici,  Aida Rihić, studentica IV godine i predsjednica ELSA Zenica kao i mr. iur. Lejla Zilić-Čurić, viša asistentica i voditeljica projekta. Akademsku manifestaciju vodila je naša asistentica Ajša Luković.

U centralnom dijelu svečanosti polaznice i polaznik Pravne klinike, Hana Kulović, Mirela Kobo, Elmir Smriko i Sedina Karić, izveli su simulaciju suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava, po hipotetičkom slučaju koji tretira pitanja povrede ljudskih prava zbog nepovoljnih ekoloških faktora nastalih hidro zagađenjem. Pobjednik simulacije suđenja je ekipa respondenata dok je nagradu za najbolju govornicu dobila Hana Kulović.

U završnici ceremonije dodijeljene su nagrade studentima, zahvalnice te certifikati polaznicima Klinike.

Posebno nam je zadovoljstvo što smo na ovoj akademskoj manifestaciji ugostili maturante Prve gimnazije u Zenici kao i maturante Mješovite srednje škole u Zenici.

Zahvaljujemo se Ministarstvu za finansijsku podršku ovom projektu, a posebnu zahvalnost iskazujemo kompaniji Vispak d.d. Visoko i njihovoj direktorici marketinga i razvoja, gospođi Zerini Čolaković za finansiranje studentskih nagrada i društveno odgovornom radu koji je kompanija pokazala dajući finansijsku podršku ovom projektu.