Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici uspješno je održana naučno-stručna konferencija pod nazivom „Aktuelnosti pravne teorije i prakse“, uz podršku Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH i Evropskog udruženja studenata prava Zenica (ELSA). Prvog dana konferencije, pod užom temom „Potreba i perspektive inoviranja građanskih sudskih postupaka“, uz učešće profesora i sudija sa različitih nivoa sudske vlasti, razmatran je razvoj domaćeg parničnog zakonodavstva, izvršena je kritička ocjena postojećih rješenja u svjetlu recentnih inicijativa inoviranja entititetskih Zakona o parničnom postupku i dat je uvid u novije trendove reforme građanskih sudskih postupaka. Drugog dana konferencije, pod užom temom „Imovinsko-pravni odnosi sa posebnim akcentom na status državne imovine“ akademici i profesori sa pravnih i drugih srodnih fakulteta kritički su razmatrali političko-pravne procese u BiH relevantne za rješavanje ključnog pitanja državne imovine i prava i obaveza Bosne i Hercegovine kao subjekta međunarodnog prava.

Zahvaljujemo se svim učesnicima na odličnim izlaganjima i stimulativnim diskusijama, te se nadamo da će zaključci sa konferencije poslužiti kao podrška domaćim kreatorima politika i zakonodavcu za kreiranje što kvalitetnijih rješenja, a sudijama za unapređenje praksi.

Na Pravnom fakultetu UNZE održana panel diskusija i mimohod povodom Dana bijelih traka!
U saradnji s ELSA Zenica, Pravni fakultet Univerziteta u Zenici je nastavio tradiciju obilježavanja Dana bijelih traka i odao počast žrtvama prijedorskih polja smrti.
Neizmjerno smo zahvalni svima koji su prisustvovali panel diskusiji i mimohodu, te našim panelistima koji su ostavili urezani trag gostima svojom pričom.
Važno je naglasiti kako podsjećanje i učenje o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti treba biti dužnost svakog građanina i građanke Bosne i Hercegovine.
Nikada zaboraviti i uvijek podsjećati na Dan bijelih traka!

Dana 03.03.2023. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici održan je Okrugli sto na temu “Implementacije stručne studentske prakse” u okviru projekta pod nazivom “Jačanje pravosudnog sistema kroz unapređenje praktičnog osposobljavanja studenata prava/pripravnika u BiH (JUST ED projekat), kojeg naš fakultet implementira u saradnji sa Nacionalnim centrom za državne sudove – Ured u BiH. Riječ je o projektu fakultative stručne prakse iz Krivičnog procesnog prava u pravosudnim institucijama i advokatskim kancelarijama u Zenici. S tim u vezi, stručne studentske prakse iz predmeta Krivično procesno pravo realizirane su u zimskom semestru u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, Općinskom sudu u Zenici, Kantonalnom sudu u Zenici i u dvije advokatske kancelarije u Zenici. Stručne prakse obavilo je 30 studenata III godine našeg fakulteta. Projekat se nastavlja u ljetnom semestru, kada će se implementirati stručna studentska praksa iz predmeta Građansko procesnog pravo na Općinskom i Kantonalnom sudu u Zenici, za studente IV godine našeg fakulteta.

Dana 20.12.2023., na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici je održana naučna konferencija „Građanski aktivizam i otpor fašizmu kao izraz demokratije i ljudskih prava – Osamdeset godina od potpisivanja Zeničke rezolucije i sto deset godina od rođenja Fadila Imamovića“. Organizatori konferencije su Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Muftijstvo zeničko i Univerzitet u Zenici koji je imao i ulogu domaćina.
Uvodničari Konferencije bili su: uvaženi reis-ul- ulema dr. Husein ef. Kavazović, prof. dr. sc. Mevludin ef. Dizdarević, muftija zenički, prof. dr. sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici i prof. dr. sc. Ajdin Huseinspahić, nastavnik na predmetu Historija države i prava BiH i predsjednik BZK “Preporod” Zenica.
Svoje naučne radove predstavili su sljedeći izlagači: prof. dr. Hilmo Neimarlija, prof. dr. Mevludin Dizdarević, Mustafa Spahić, prof., prof. dr. Ermin Sinanović, prof. dr. Senija Milišić, prof. dr. Safet Bandžović, dr. Hikmet Karčić, prof. dr. Ajdin Huseinspahić, prof. dr. Enis Omerović, doc. dr. Sedad Dedić, doc. dr. Mirza Džananović, mr. Amela Dedić, mr. Alen Zečević i mr. Admir Lisica.

U utorak 25.10.2022. godine u 11:00 h na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici je održana naučna konferencija na temu “Uloga ureda Visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini: Pravne i politološke refleksije”.
Uvodna obraćanja:
Prof. dr. sc. Larisa Velić
Dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici
Prof. dr. sc. Sead Turčalo
Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu
Generalni osvrt:
Prof. dr. sc. Sead Turčalo: “OHR u BiH: Fenomen podijeljenog suvereniteta”
Prof. dr. sc. Lada Sadiković: “Neiskorištene mogućnosti Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini”
Prof. dr. sc. Senadin Lavić: “Etnički inžinjering nad pravnim i političkim procesima u Bosni i Hercegovini”
Panel I: Zakon o negiranju genocida
Prof. dr. sc. Enis Omerović
Prof. dr. sc. Ajdin Huseinspahić
Panel II: Državna imovina
Prof. dr. sc. Larisa Velić
Prof. dr. sc. Albin Musić
Prof. dr. sc. Nurko Pobrić
Dr. sc. Ismet Velić
Muharem Cero
Panel III: Izborni zakon
Prof. dr. sc. Kasim Trnka
Prof. dr. sc. Zlatan Begić
Prof. dr. sc. Dženeta Omerdić
Doc. dr. sc. Sedad Dedić

Dana 24.02.2022. godine je u Vijećnici Grada Sarajeva uspješno realizovana druga Naučna konferencija “Imovinskopravni odnosi i državna imovina u Bosni i Hercegovini” čiji su organizatori Univerzitet u Zenici, Pravni fakultet Univerziteta u Zenici i Grad Sarajevo.
Kao uvodničari obratili su se: dr. sc Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva, prof. dr. sc Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici i prof. dr. sc Larisa Velić, dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici
U okviru prve sesije Konferencije “Društveno-historijski aspekti” govornici su bili: akademik Slavo Kukić, prof. dr. sc Edin Mutapčić, prof. dr. sc Ajdin Huseinspahić i prof. dr. sc Sead Turčalo.
Predavači na drugoj sesiji pod nazivom “Imovinsko-pravni aspekti” bili su: prof. dr. sc Lada Sadiković, Ismet Velić, zamjenik pravobranioca Bosne i Hercegovine i prof. dr. sc Larisa Velić.
Zaključci Konferencije su:
– Bosna i Hercegovina treba zakon o državnoj imovini, zakon o općim i javnim dobrima i zakon o registraciji državne imovine.
– Nadležne institucije trebaju koristiti sve pravne mehanizme u cilju zaštite državne imovine.
– Nadležni organi trebali bi inicirati uključenje međunarodne zajednice u rješavanje imovinskopravnih pitanja i pitanja državne imovine.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2005. godine 27. januar proglasila Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta. Upravo na taj dan cilj je prisjetiti se svih tragično stradalih žrtava i poseban zadatak u obilježavanju ovog datuma imaju sve obrazovne institucije.
Upravo je tim povodom u srijedu 26. januara 2022. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici održan online panel gdje su učestvovali: gospodin Rejhan Prohić, čija je porodica dobila posebnu nagradu Pravednik među narodima, prof. dr. Dževad Drino, prof. dr. sc Ajdin Huseinspahić i doc. dr. sc Enis Omerović. Posebno iznenađenje bilo je prisustvo gospodina Egona Sonnenschine-a. Egon Sonnenschein je polubrat gospođe Nade Koloman, jevrejske djevojčice koju je sačuvala upravo porodica Prohić iz Gračanice i sam je preživio teror holokausta.
Također, predstavnici i predstavnice Univerziteta u Zenici i Pravnog fakulteta prisustvovali su 27. januara 2022. godine na Komemorativnom skupu povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i položili cvijeće na Starom zeničkom jevrejskom groblju. Komemorativni skup su organizovali Jevrejska općina u Zenici i Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici.
Zahvaljujemo se svima koji su dali svoj doprinos u obilježavaju ovog civilizacijski značajnog datuma i iskreno se nadamo da svijet nikada više neće svjedočiti stravičnim stradanjima.

Dana 5. decembra 2014. godine, u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) i Njemačko-bosanskohercegovačkog udruženja pravnika (DBHJV) održana je manifestacija „6. dan njemačkog prava u Bosni i Hercegovini“ na temu: „Zaštita potrošača: evropski, njemački i regionalni aspekti“. Domaćin, Pravni fakultet u Zenici, je imao privilegiju da učesnike skupa ugosti u prostorijama nove zajedničke zgrade Pravnog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Naučnom skupu koji je okupio njemačke, regionalne i domaće stručnjake iz oblasti potrošačkog prava, prisustvovali su profesori, asistenti i saradnici pravnih fakulteta iz BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije, kao i advokati, sudije i pravnici iz navedenih zemalja.Skup je zvanično otvorio prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Zenici, prof. dr. Darko Petković. Nakon toga, ispred IRZ fondacije prisutnim se obratio dr. Stefan Pürner, kao voditelj projekta Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju, te na oduševljenje prisutnih, prigodnom interpretacijom pjesme „Zenica blues“ ukazao na uticaje prava izvan konvencionalnih okvira. Pozdravnim riječima i zahvalama na dobrodošlici učesnicima i gostima skupa su se također obratili gospodin Christian Reissmüller, šef Pravnog odjela Ambasade SR Njemačke u Bosni i Hercegovini, kao i mr. sc. Darja Softić Kadenić, u ime Njemačko-bosanskohercegovačkog udruženja pravnika (DBHJV).

Nakon toga skup je otvorio, dekan Pravnog fakulteta u Zenici, prof. dr. Enesa Bikić, koji je izrazio svoje oduševljenje zbog prilike da Pravni fakultet u Zenici bude domaćin skupa koji je okupio vodeće stručnjake iz regiona, zahvaljujući pritom na podršci koju su u proteklom periodu Ambasada SR Njemačke i IRZ fondacija pružale u procesu reforme građanskog prava u BiH i regiji. Uvodni dio moderirao je prof.dr. Zlatan Meškić, koji je ispred domaćina učestvovao u organizaciji skupa. U skladu sa dosadašnjim konceptom, manifestacija je obuhvatala prezentacije domaćih, regionalnih i njemačkih stručnjaka, kao i predstavljanje publikacija „Nova pravna revija – Časopis za domaće, evropsko i njemačko pravo), te publikacija Pravnog fakulteta u Zenici.

Program skupa se može pogledati ovdje!

Ostale fotografije se mogu pogledati ovdje!

Početkom decembra 2013. godine, tačnije 06.12.2013. godine, održan je međunarodni naučno-stručni skup po nazivom „Bosankoharcegovačke pravne tradicije u procesu prilagodbe pravnim tekovinama Evropske Unije“ koji je inicirala Katedra za historiju države i prava Pravnog fakulteta u Zenici. Skup su organizovali zajedno Pravni fakultet u Zenici i Centar za društvena istraživanja Međunarodnog Univerziteta Burch iz Sarajeva.Razlozi za organizovanje ovakvog skupa su bili svakako višestruki. Prvo, smatrali smo da je potrebno sagledavanje vlastite pravne kulture, načina njenog nastajanja i uloge „povijesne pozadine“ različitih državno-pravnih okvira u kojima je ona izgrađivana od srednjovjekovne bosanske države do današnje moderne države Bosne i Hercegovine. Drugo, poredeći tradiciju i modernost u pravu, poveli smo se za aforizmom koji je skovao Benedetto Crocce da je svaka istorija savremena istorija pa smo pozvali i pravne pozitiviste, koji su svojim radovima i saopćenjima dali doprinos onomu što smo i tražili. Shodno tome na skupu su bila aktuelizovana pitanja iz krivičnog prava, autorskog i prava intelektualnog vlasništva, trgovačkog i socijalnog prava te komunikologije. Cilj nam je bio razumijevanje svakog savremenog društva kao i toga da je za njegovo dalje razvijanje relevantna njegova prošlost, pa je posezanje za prošlošću jedna od najčešćih strategija za tumačenje sadašnjosti. Svaka priča o budućnosti naše zemlje počinje sa pogledom ka Evropi koja je sada i bukvalno došla na naše granice, pa je proces prilagodne njenim pravnim tečevinama najveći ne samo pravni, nego i društveni i intelektualni napor i izazov koji stoji pred Bosancima i Hercegovcima u narednom periodu.

Velike zahvale na organizaciji ove onferencije su upućene dekanu Pravnog fakulteta u Zenici uvaženom prof.dr. Halidu Kurtoviću, od kojega smo u realizaciji ideje ovoga skupa uvijek imali svaku moguću podršku. Naši prijatelji iz Centra za društvena istraživanja Međunarodnog univerziteta Burch iz Sarajeva, na čelu sa mr.sc. Esadom Oručem, su ispoljili ogromnu mladalačku energiju u cilju pripreme i organizacije skupa sa visokom razinom profesionalizma, pa je bilo pravo zadovoljstvo raditi zajedno sa tom mladom ekipom od koje je očekivati u budućnosti još veće rezultate.

Na skupu je izloženo 16 naučnih radova, koji su objavljeni u posebnom broju časopisa Pravnog fakulteta „Anali“.

Skup je svečano zatvoren u kasnim popodnevnim satima na sveopće zadovoljstvo učesnika.

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici organizovao je međunarodni naučno-stručni simpozij na temu „Aktuelnosti krivičnog zakonodavstva BiH i procesuiranje ratnih zločina“ 09-10.11.2012. godine u hotelu „Dubrovnik“ u Zenici. Skup je otvoren od strane dekana Pravnog fakulteta, prof.dr.sc. Kurtović Halida, a pozdravni govor održao je i g. Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke FBiH.Skup je organizovan u dva panela, gdje su se tokom prvog dana skupa, izlagali referati sa tematikom procesuiranja ratnih zločina, a kojim je presjedavao akademik prof.dr. Tadija Bubalović. Drugi dan posvećen je aktuelnim pitanjima krivičnog zakonodavstva, a tokom panela je predsjedavao akademik, prof.dr. Miodrag N. Simović.

Tokom dvodnevnog održavanja skupa, izloženo je trinaest referata, a materijali su objavljeni u časopisu Pravnog fakulteta, Anali, br. 10., godina 5.

U organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici 04. novembra 2011. godine u Zenici je održan naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem pod nazivom “Metode tumačenja Ustava BiH”. Ovaj skup u organizaciji Pravnog fakulteta se već tradicionalno održava u novembru svake godine, ali sa različitom tematikom. Na ovogodišnjem skupu su učestvovali stručnjaci iz oblasti ustavnog prava, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Njemačke i dali doprinos temi kroz svoja teorijska opažanja problema tumačenja “između duha i slova Ustava BiH”. Tumačenje ustava je osmotreno kako u kontekstu Bosne i Hercegovine i ispunjavanja uslova za njen ulazak u Evropsku Uniju, tako i šire obrazloženjem metoda tumačenja ustavnog prava u nauci i praksi Republike Hrvatske i Njemačke. Problemu tumačenja Ustava BiH se pristupilo isključivo sa pravnog aspekta.Nakon riječi dobrodošlice prof.dr.sc Halida Kurtovića, dekana Pravnog fakulteta u Zenici skup je otvoren uvodnim izlaganjem predsjednika Ustavnog suda, prof.dr.sc Miodraga Simovića. Nakon izuzetnog govora uvaženog prof.dr.sc Simovića, koji je otvorio dijalog o primjeni metoda za tumačenje ustava, uvodne riječi je izložila i Ena Gotovuša ispred Centra za javno pravo (Sarajevo) o tome da li Bosni i Hercegovini treba jedan vrhovni sud. Centar za javno pravo je proveo debatu o tom pitanju i zaključak je da u Bosni i Hercegovini nije moguće zaobići sudsku instancu koja bi po tipu odgovarala vrhovnom sudu i da Ustavni sud BiH ne može fungirati kao nadomjestak ovoj instanci.

Izlaganja sa skupa bi se mogla podijeliti u dva bloka: pregled metoda tumačenja ustava u nauci i praksi Bosne i Hercegovine i pregled metoda tumačenja ustava u drugim državama odnosno na međunarodnom planu.

U okviru prvog bloka izlagali su doc.dr.sc Nedim Ademović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću, doc.dr.sc Goran Marković sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, mr.sc Maša Alijević sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, doc.dr.sc Enver Ajanović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i prof.dr.sc Ferid Otajagić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici. Drugi dio radova izložen je u referatima doc.dr.sc Petra Bačića sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, dr.sc Darka Samardžića sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Hamburgu i mr.sc Zlatana Begića sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Skup je u glavnim crtama pokušao dati odgovore na slijedeća pitanja: koje se to metode tumačenja ustava koriste prema praksi Ustavnog suda BiH, i na koji način one utiču na funkcionisanje države, zatim kakav značaj ima tekst preambule ustava na samo tumačenje ustava. Otvoren je dijalog i po pitanju osnova za tumačenje ustava, ali i za njegovu primjenu i promjenu. Referat doc.dr.sc Ajanovića je bio posvećen in memoriam prof.dr.sc Ibrahimu Festiću. Završni dio skupa ukazao je na praksu drugih ustavnih sistema kroz slijedeće teme: sudski aktivizam i ustavno sudstvo u Republici Hrvatskoj, zatim metode tumačenja ustavnog prava prema pravu Evropske Unije i opšta načela međunarodnog prava kao dio ustavnog sistema BiH.

Izloženi radovi sa skupa su objavljeni u posebnom broju u časopisu Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici „Anali“.

Program skupa se može preuzeti ovdje!

U organizaciji Pravnog fakulteta u petak, 05. novembra, održan je naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem “Bosna i Hercegovina i evropski identitet”.Istraživači iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore na ovom su skupu iznijeli svoja teorijska opažanja usmjerena ka paraleli evropski vs. bosanskohercegovački identitet. Pojam identiteta, posebno u kontekstu aktuelnih evroatlanskih zahtjeva i namjera, osmotren je i u formi intenzivnog dijaloga elaboriran iz perspektive prava, politologije, filozofije, ekonomije, i tako dalje.

Uvodne riječi na ovom skupu su iznijeli prof. dr sc. Kasim Trnka, ekspert iz oblasti ustavnog prava, te aktuelni predsjednik Ustavnog suda BiH Miodrag Simović.

Zbornik radova možete preuzeti ovdje!

U organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici u dane 18., 19. i 20. decembra u hotelu Dom penzionera održan je naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem “Identitet i globalizacija”. Referate na navedenu temu podnijela su 34 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Sjedinjenih američkih država.Cilj skupa bio je pokušaj da se odgovori na pitanje šta su danas globalizacija i identitet, te u kakvom su oni međuodnosu. Poseban akcenat dat je teorijskoj elaboraciji, ali i praktičnim pokazateljima kakav uticaj proces globalizacije ima na Bosnu i Hercegovinu i njeno okruženje. U tom smislu ovi pojmovi su sagledani iz ugla filozofije, sociologije, prava, politologije, ekonomije i tako dalje.

Nakon analize samog skupa bit će određeni dalji koraci u naučnom sagledavanju fenomena globalizacije i identiteta.

Zbornik radova možete preuzeti ovdje!