U srijedu, 28.02.2024. godine na Univerzitetu u Sarajevu – Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije održana je naučna konferencija “1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – Izazovi i perspektive”, u organizaciji Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu,  Pravnog fakulteta Univeziteta u Zenici i Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Uvodnim  obraćanjima učesnike su pozdravili dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije prof. dr Jasmin Ahić, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Zenici prof. dr Jusuf Duraković, te u ime VKBI-a general Vahid Karavelić.

Ugledna imena akademske zajednice sa Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Zenici, kao i predstavnici organizacija civilnog društva bili su izlagači u okviru tri konferencijska panela “1.mart – Dan nezavisnosti BiH najznačajniji datum u modernoj historiji Bosne i  Hercegovine”, “Sigurnosni izazovi i prijetnje – 32 godine poslije”, te “Preporuke i zaključci – kako dalje?”.