Aktuelnosti


POZIV NA TRENING „ZLOČIN IZ MRŽNJE I GOVOR MRŽNJE“

Organizacija - Asocijacija za demokratske inicijative (ADI) u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Zenici

Mjesto održavanja treninga – Pravni fakultet Univerziteta u Zenici

Srijeda, 31. oktobar, 2018. godina u 14,00 sati

Prvi i najbitniji korak u borbi protiv zločina iz mržnje i govora mržnje je njegovo prepoznavanje i adekvatno reagovanje kako od strane zajednice, tako i od strane pravosudnih institucija, akademske zajednice i medija.  Govor mržnje u svakodnevnom životu manifestira se u različitim oblicima i očituje se po stepenu svoje transparentnosti i štetnosti svojih učinika. Ukoliko izostane reakcija, ogromne su šanse da se govor mržnje pretvori u zločin iz mržnje ili da se za kratko vrijeme zaboravi da se ikad i desio. 

S obzirom da je proces promjene svijesti kod građana dugotrajan i mukotrpan, važnost edukacije i razmjena iskustava o slučajevima počinjenim iz mržnje i govoru mržnje je od velikog značaja, jer ukoliko se krivična djela počinjena iz mržnje i govor mržnje ignorišu, i ne pridaje im se posebna važnost u bosanskohercegovačkom društvu, dolazimo do toga da su ta djela prihvatljiva, te da vremenom imaju tendenciju da postanu normalna i da na njih kao društvo u cjelini ne reagujemo na odgovarajući način.

Trening je namjenjen studentima/cama III I IV godine pravnog fakulteta, sa ciljem da dobiju što adekvatnije informacije o specifičnostima govora i zločina iz mržnje, šta je to govor mržnje i zločin iz mržnje, na koji način prijaviti zločin iz mržnje nadležnim službama, kao i informacije o preventivnim aktivnostima koje se mogu poduzeti kako bi se adekvatno odgovorilo na zločin iz mržnje. Dvosatni trening učesnicima/cama će omogučiti kroz diskusiju razmjenu informacija o stopi zločina iz mržnje u BiH, razlozima za neadekvatnu obradu i kažnjavanje, te o eventualnim posljedicama takvog ponašanja.

Organizator treninga je Asocijacija za demokratske inicijative (ADI) u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Zenici, a pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders.

Vašu prijavu učešća možete poslati na e-mail: m.alijevic@gmail.com sa naznakom “Prijava na trening” najkasnije do 29.10.2018. godine

Program (srijeda, 31.10.2018.):

14.00 – 14.15: Uvodna riječ organizatora i predstavljanje učesnika/ca

14.15 – 15.15: Govor mržnje i zločin iz mržnje

  • Definiranje govora mržnje
  • Specifičnosti
  • Izvještavanje
  • Preventivne aktivnosti
  • Efekat govora mržnje i zločina iz mržnje na BH društvo

15.15 – 15.30: Diskusija

 

Projekat podržava: Civil Rights Defenders 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Untitled Document