Aktuelnosti


PRAVNI FAKULTET U ZENICI NA SVJETSKOM TAKMIČENJU IZ MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG PRAVA U DEN HAAGU

Od 27.05. do 01.06.2018. godine u Den Haagu održalo se svjetsko takmičenje u simulaciji suđenja iz međunarodnog krivičnog prava „ICC Moot Court Competition“ u organizaciji Leiden Univerziteta. Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici kojeg su činile studentice master studija Amna Hrustić i Elbisa Halvadžić, student treće godine Faris Muratović, student četvrte godine Amar Delić te studentica druge godine Harisa Sadiković, pod mentorstvom doc.dr. Enisa Omerovića te asistentica Lejle Zilić, Amre Delić i asistenta Igora Rimca, odigrao je šest sjajnih mečeva protiv pravnih fakulteta iz Gvatemale, Turske, Singapura, Njemačke, Kanade, Pakistana, Kine, Srbije, Estonije, Jordana, Švicarske te Irana. Historijski uspjeh našeg fakulteta na ovom takmičenju ogleda se u činjenici da je naš takmičar Faris Muratović osvojio jednu od najprestižnijih nagrada na ovom takmičenju a to je nagrada za trećeg najboljeg govornika na svijetu ispred zastupnika žrtava. Ovo je prvi put da je student iz našeg regiona osvojio nagradu za najboljeg govornika na svjetskom takmičenju iz međunarodnog krivičnog prava.

„ICC Moot Court Competition“, kao jedno od najprestižnijih svjetskih takmičenja u simulaciji suđenja, se tradicionalno održava od 2004. godine na Leiden Univerzitetu u Den Haagu dok se finalna runda takmičenja održava u sudnici Međunarodnog krivičnog suda „International Criminal Court – ICC“ koji je također smješten u Den Haagu. Ove godine takmičenje je ugostilo 67 timova iz 46 zemalja širom svijeta zajedno sa 200 sudija koji su imali zadatak da ocijene pravnu argumentaciju i prezentaciju timova Optužbe, Odbrane i Žrtava na osnovu hipotetičkog slučaja koji se bavio problematikom trgovine ljudima i zločina protiv čovječnosti prema Rimskom statutu. Na ovom takmičenju naš tim je učestvovao uz pomoć i i finansijsku podršku kako našeg fakulteta tako i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, BH Telekoma te Ventura Travel Agency, za gostoprimstvo u Den Haagu pobrinuo se bošnjački oficir za vezu sa ICTY Amir Ahmić a NJ.E. Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Holandiji ugostila je naš tim u prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine.

Na spremanju takmičenja naši studenti vrijedno su radili od novembra prošle godine. Pripreme su počeli sa pismenom fazom takmičenja koja podrazumijeva izradu podnesaka odbrane, tužilaštva i žrtava na osnovu hipotetičkog slučaja. U tom kontekstu studenti su uspješno istraživali novije izazove s kojima se susreće međunarodno krivično pravo. Nakon uspješno završene pismene faze uslijedila je priprema prezetancije odnosno usmenog dijela takmičenja u kojoj su pored profesora i asistenata sa našeg fakulteta učestvovali i gosti, profesori engleskog jezika.

Na koncu svega, naš tim pokazao je zavidan nivo znanja u oblasti međunarodnog krivičnog prava te zavidan nivo oratorskih sposobnosti na engleskom jeziku pri čemu je još jednom dokazano da naš fakultet može da bude rame uz rame sa najprestižnijim svjetskim pravnim fakultetima. Pored toga, Pravni fakultet Univerziteta u Zenici je i ove godine bio jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na ovom prestižnom svjetskom takmičenju, a sa pomenutom osvojenom nagradom postao je jedini Pravni fakultet u regionu koji je na ovom takmičenju osvojio neku od nagrada. Ovakav plasman na svjetskom nivou svjedoči o kvalitetu Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici koji je još jednom dokazao status respektabilne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini koja ulaže velike napore kako bi svojim studentima osigurala kvalitetnu podlogu za tržište rada koje ih očekuje nakon završenih studija.

Untitled Document