Aktuelnosti


ODRŽANO TREĆE KANTONALNO DEBATNO TAKMIČENJE SREDNJOŠKOLACA

U subotu, 07. aprila 2018. godine je u prostorijama Pravnog fakulteta u Zenici održano treće Kantonalno debatno takmičenje koje je organizirala Mreža vijeća učenika Zeničko-dobojskog katona u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK i Pravnim fakultetom UNZE.

Takmičenje je okupilo 12 srednjih škola s područja Zeničko-dobojskog kantona, a srednjoškolci su debatovali na dvije teme, kvalifikacione i finalne. Prva tema odnosila se na visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovine odnosno „Da li visoko obrazovanje u BiH treba biti besplatno.“ Finalisti su debatirali na temu „Da li globalizacija dovodi do stvaranja jedne unificirane kulture.“ Debatanti su iznosili argumente afirmacije i negacije za navedene teme.

Takmičenje je otvorio gdin. Mensur Sinanović, ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona te poželio sreću takmičarima. Najbolji su bili učenice Prve gimnazije iz Zenice, koje su u finalnu bodovno bili bolji od učenika Gimnazije iz Visokog. Treće mjesto zauzeli su učenice Druge gimnazije iz Zenice. Za najboljeg debatanta proglašen je Jamaković Emrah učenik visočke Gimnazije. Takmičenje je poslužilo srednjoškolcima da iznesu svoje mišeljenje o aktualnim temama u bh. društvu, te ponude evenutalna rješenja za ove probleme.

Untitled Document