Aktuelnosti


PRAVNI FAKULTET UNZE DOSTOJANSTVENO PREDSTAVIO BIH NA INTERNACIONALNOM TAKMIČENJU U HAGU

Protekle sedmice, od 14. do 19. maja, održano je ICC Moot Court Competiton takmičenje u simuliranom suđenju iz oblasti međunarodnog krivičnog prava u svjetskom gradu pravde Den Haagu. Takmičarski tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici činili su mentori: doc. dr. sc. Nezir Pivić i dr. sc. Enis Omerović, te pet studenata/ica: Azem Ahmić (III godina), Amina Pivić (IV godina), Adi Delić (master student), Mirza Imamović (III godina) i Nataša Bilić (IV godina). Riječ je o nadmetanju na koje se pozivaju prestižni pravni fakulteti iz cijelog svijeta, a ponajviše oni koji imaju prepoznatljivu tradiciju moot court modela takmičenja u simuliranom suđenju. Sam poziv upućen Pravnom fakultetu UNZE za učešće na ovom takmičenju govori da je prestižni Grotius centar za međunarodne pravne studije, kao pokrovitelj nadmetanja, prepoznao poziciju našega fakulteta u BiH, odnosno sve dosadašnje ostvarene rezultate na polju promocije takmičenja studenata u simuliranom suđenju iz različitih pravnih disciplina.

Na mečevima protiv ekipa iz zemalja kao što su Njemačka, Brazil, Holandija, Belgija, Sjedinjene Američke Države i Singapur, navedeni tim je pokazao da se može nositi rame uz rame sa najprestižnijim univerzitetima svijeta. Uprkos tome, nije ostvaren željeni plasman u drugi krug takmičenja, odnosno četvrtfinale, no, i pored toga, ekipa Pravnog fakulteta iz Zenice je još jednom osvjetlala obraz naše domovine. Ova zemlja zasigurno ima na koga da se osloni u budućnosti. Osim petočlanog tima takmičara, u Hagu je u okviru studijske posjete boravila i grupa od četrdesetak studenata i nekolicine profesora. Tom prilikom su upriličene posjete Palati mira u kojoj su smješetni Međunarodni sudu pravde i Stalni arbitražni sud, zatim Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, gdje su studenti, pored korisnih predavanja njegovih zaposlenika, imali priliku razgovarati i sa glavnim tužiocem Tribunala Seržom Bramercom, te Ambasadi BiH koja već treću godinu zaredom pruža nesebičnu podršku ovom, sada već tradicionalnom projektu. Najzad, takmičarski tim koristi priliku da izrazi duboku zahvalnost sljedećim privrednim subjektima i organima vlasti na pruženoj podršci:

A.E. Sigurnost d.o.o. Zenica, optika Jerković Zenica, AB Petrol d.o.o. Kakanj, Delibašić-poliuretani d.o.o. Kakanj, Salčinović d.o.o. Zenica, Udruženje „Most povjerenja“ Sarajevo, Općina Kakanj, Ambasada Republike Turske, Vlada Zeničko-dobojskog kantona.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Untitled Document